Gå direkte til indhold
 

Spyware

Spyware er en bred kategori af malware brugt til hemmeligt at indsamle data fra en intetanende bruger. Spyware kan gå efter din browsedata, logikoplysninger og andet personligt information, nogle gange med det formål at sende det til en tredjepart. Det installeres ofte via en trojansk virus.

Hvilke former for spyware findes der?

Forskellige former for spyware indsamler information på forskellige måder. Her er der tre former:

Adware: Indsamler brugsdata ved at vise reklamer under internetbrowsing. Det er ikke nødvendigvis ondartet, men bliver det, når den indsamler data om brugere uden deres samtykke.

Sporingsspyware: Ligesom meget andet spyware, slører sporingsspyware linjen mellem legitim dataindsamling og den der krænker privatlivet. ”Samtykke” gives ofte til det gennem vilkår og betingelser, der ofte er lange og vanskelige at forstå.

Keyloggere: Denne slags spyware noterer i det skjulte hvert eneste tasteanslag på en given side. Det bruges typisk til at stjæle logininformation eller betalingsinformation.


Hvordan virker spyware, og hvorfor udgør det en trussel?

Som det også fremgår af det ovenstående, kan forskellige typer af spyware ofte sløre linjen mellem legitim eller i det mindste ikke ulovlig dataindsamling og det, der underminerer brugerens online privatliv. I mange tilfælde har en bruger givet samtykke til at få sin online aktivitet sporet ved at acceptere visse vilkår og betingelser eller en sides cookiepolitik. For eksempel refererer adware mere generelt til en platform, der automatiserer placeringen af online reklamer og derigennem genererer indtægt for sin skaber. Mange af os ville ikke kunne genkende vores yndlingsinternetsider uden denne slags adware.

Spyware overskrider tærsklen til at blive malware, når en brugers aktivitet spores uden vedkommendes samtykke. Ondartet spyware har det potentiale at sløve din computer ned, generere uønskede og eksplicitte pop-up-vinduer eller giver informationen om dine browsevaner videre til en tredjepart.

Noget af det mest skadelige spyware er det, der eksisterer på din computer uopdaget. I modsætning til malware specifikt designet til at skade en enhed, er spyware mest succesfuldt, når det ikke opdages.


Hvordan kan man beskytte sin computer fra spyware?

Som med det meste malware er der nogle bedste praksisser, du kan følge for at undgå at blive inficeret med spyware. Disse dækker over:

  • At læse vilkår og betingelser før installation eller besøget af en hjemmeside. Alternativt kan du finde hjemmesider, der opsummerer dem lettere forståeligt.

  • Klik aldrig på reklamer fra ukendte eller mistænkelige kilder. Vær opmærksom på knapper, der begiver sig ud til at lukke pop-up-vinduet.

  • Brug en fuldt opdateret webbrowser.

  • Benyt effektiv antivirus med spywaredetektionsevner.

Vil du også have styr på din data?