Gå direkte til indhold
 

Hvad er en firewall?

En internetfirewall er en enhed, der er designet til at beskytte din computer fra data og virusser, du ikke ønsker.

VM-31766-Banner-02

Navnet er afledt af de virkelige ildmure brugt til at sikre bygninger. Disse fysiske ildmure er et sæt døre, der lukkes i en bygning, så ilden holdes til ét område, hvilket forhindrer hele bygningen fra at blive ødelagt. På lignende vis er en internetfirewall designet til at lukke af for adgang til dit operativsystem eller til andre computere, der er forbundet til dit netværk.


Hvordan fungerer det?

Firewalls analyserer omhyggeligt indadgående trafik til din computer baseret på et sæt af præetablerede regler og filtrerer trafikken, der kommer fra usikrede eller mistænkelige kilder, for at forhindre angreb. En firewall beskytter mod indadgående trafik fra computerens indgangspunkt også kendt som en ”port”. Det er her, hvor information udveksles med eksterne enheder. Eksempelvis kunne det se sådan ud: ”Kildeadresse 172.18.1.1 får lov til at nå destinationen 172.18.2.1 via port 22”.

Det kan være behjælpeligt at tænke på en IP-adresse som et hus og portnumre som værelser i huset. Kun betroede folk (kildeadresser) er tilladt at komme ind i huset (destinationsaddressen). Adgangen er yderligere filtreret sådan, at kun visse personer i huset har lov til at tilgå visse værelser (destinationsporte). Ejeren har adgang til et hvilket som helst værelse, mens gæster kun har adgang til visse.


Hvordan afgøres reglerne?

Din firewall kan komme med sit eget sæt regler, men du vil i de fleste tilfælde være i stand til at tilpasse dem til dine behov. Filtret kan være løst. Det kan også direkte udelukke bestemte hjemmesider ved navn.


Hvorfor skal du have en firewall?

Det er der mange grunde til. Nogle mennesker værdsætter dem for deres evne til at holde privat information sikkert. Identitetstyveri er et stigende problem, og mange ser firewalls som et godt forsvar mod disse specifikke typer af kriminelle. Andre, såsom små virksomhedsejere, mener at firewalls er vigtige, fordi de holder deres personlige elektroniske information privat. Ikke alene er privatliv vigtigt fra et konkurrencedygtighedsperspektiv, men du bliver også nødt til at forsikre dig om, at dine kunders personlige handelsinformationer er sikre hos dig.

I teorien ville en firewall være unødvendig, hvis du kun besøger hjemmesider, som du har tillid til, og som du ved er sikre. I disse tilfælde hvor du kun besøger nogle få hjemmesider, kan en firewall stadig være brugbar, men den behøver ikke at arbejde helt så hårdt for at filtrere farligt indhold.

Få hjælp med sikring af dit netværk.