Gå direkte til indhold
 

Local Area Network (LAN)

Kort sagt er et Local Area Network (LAN) en gruppe af computere og andre enheder forbundet over et netværk på samme sted - typisk inden for samme bygning som et kontor eller et hjem. Herunder vil vi dog gøre dig klogere på, hvad det mere specifikt er.

VM-31766-Banner-02

Hvad er et LAN?

Vi ved allerede to ting omkring LAN fra dets navn ”Local Area Network”; nemlig at det er enheder forbundet via et netværk, og at netværket og enhederne er lokale. Dette er, hvad der adskiller LAN fra andre typer netværk såsom Wide Area Networks (WAN) og Metropolitan Area Networks (MAN).

LAN benyttes typisk inden for et lille område - oftest blot en enkelt bygning, skønt det ikke er noget strengt krav. Området kan være dit hjem eller en lille virksomhed, og der kan være tale om blot nogle få enheder. Det kan også være et meget større område som i en hel kontorbygning, der indeholder hundrede eller tusinder af enheder.

Uanset størrelsen er den afgørende karakteristik ved et LAN, at det forbinder enheder på et enkelt begrænset område.

Fordelene ved at bruge et LAN er de samme fordele, som der er ved at have nogen som helst enheder forbundet. Enhederne kan dele en enkelt internetforbindelse, dele filer med hinanden, printe til en fælles printer og så videre.

På større LAN, vil du også være i stand til at finde dedikerede servere, der er host for tjenester som globale brugermapper, e-mail og tilgang til andre delte firmaressourcer.


Hvilken slags teknologi indgår i et LAN?

Typen af teknologier brugt i et LAN er afhængig af antallet af enheder og hvilke tjenester der ydes på netværket. De to grundlæggende forbindelsestyper brugt på moderne LAN’er uanset størrelse er ethernetkabler og Wi-Fi.

På et typisk hjemme-LAN eller på et lille kontor, kan du eventuelt finde et modem, der leverer en internetforbindelse (og en grundlæggende firewall), en router der lader andre enheder dele forbindelsen og forbinde med hinanden, samt et Wi-Fi access point, sådan at de har adgang trådløst. Nogle gange kombineres disse funktioner i en enkelt enhed. For eksempel giver mange ISP’er en kombinationsenhed, der tjener som et modem, router og trådløst access point. Nogle gange kan du også finde enheder kaldt ”switches”, der lader dig splitte en enkelt ethernetforbindelse til flere forskellige forbindelsespunkter.

På større LAN’er, vil du typisk finde samme slags netværksredskaber blot på større skala - både i termer af antallet af enheder og hvor kraftige, de er.

Vil du også have styr på din data?