Gå direkte til indhold
 

Malware

Ordet “malware” er en sammentrækning af ordene ”malicious” og ”software” og er en samlet betegnelse for en hvilken som helst form for software designet med ondsindet hensigt.

VM-31766-Banner-02

Hvad er malware, og hvad skal man være opmærksom på?

Malware er det samlede navn for en længere række af ondartede software typer, deriblandt virusser, ransomware og spyware. Malware består typisk af kode udviklet af angribere i cyberspace, designet til at forårsage omfattende skade mod din data og systemer eller for at opnå uautoriseret tilgang til et netværk.

Hver slags malware spreder kaos på sin egen måde. De leveres typisk i form af et link eller en fil over e-mail og kræver, at brugeren klikker på linket eller åbner filen for at eksekvere malwaren. Andre leveres gennem instant messaging eller sociale medier. Også mobiltelefoner er truet. Det er væsentligt for alle organisationer at være opmærksomme på sine sårbarheder, sådan at de lettere kan sætte op effektive forsvarsværker.


Hvilke typer af malware findes der?

Som sagt findes der flere forskellige slags malware.

Virusser er den mest almindelige af dem. De hægter deres ondartede kode på ren kode og venter på, at en intetanende bruger eller en automatisk proces eksekverer dem. Ligesom en biologisk virus kan de sprede hurtigt og bredt og forårsager skade mod systemer, korrumperer filer og låser brugere ude af deres computere. Virusserne befinder sig oftest i en eksekverbar fil.

Worms får deres navn fra den måde, de inficerer systemer. Begyndende fra én inficeret maskine, graver de sig igennem netværket og forbinder sig til andre forbundne maskiner for at sprede sin infektion. Denne type af malware kan inficere hele netværker af enheder meget hurtigt.

Spyware er, som navnet indikerer, designet til at overvåge, hvad brugeren gør. Den gemmer sig i computerens baggrund og indsamler information om brugeren uden, at denne ved det. Informationen kan være kreditkortdetaljer, kodeord og andet følsom information.

Trojanske hestefår sit navn fra historien om de græske soldater, der gemte sig i en kæmpe hest for først at indlede deres angreb, da fjenden havde ryggen til. Ligesom i historien, gemmer denne slags malware sig som legitim software eller inden i det. Forsigtigt vil det forsøge at skabe bagdøre for, at andet malware skal have lettere tilgang.

Ransomware også kendt som scareware kommer med store omkostninger. De er i stand til at lukke hele netværker ned og låse brugere ude, indtil en løsesum er blevet betalt. Særligt store organisationer er truet af ransomware.

Vil du også have styr på din data?