Gå direkte til indhold
 

Workstation

En workstation er en højt præsterende computer specielt designet til tekniske eller videnskabelige anvendelser.

VM-31766-Banner-02

Hvad er en workstation?

Workstationer er højt præsterende computersystemer stort set designet til én enkelt bruger og har avanceret grafisk kapacitet, stor lagringskapacitet og en kraftfuld mikroprocessor (central processeringsenhed). En workstation er mere kraftfuld end en personlig computer (PC), men mindre avanceret end en mellemranggscomputer, som kan varetage et stort netværk af PC’er eller workstationer og håndtere umådelig dataprocessering samt rapporteringsopgaver. Udtrykket ”workstation” bruges nogle gange også til at beskrive terminaler uden processeringskapacitet, som er forbundet til mainframecomputere.


Hvilke elementer indeholder en workstation?

De fleste workstationsmikroprocessorer benytter et reduceret instruktionssæt beregningsarkitektur (RISC) i modsætning til den mere komplekse instruktionssætberegning (CISC) brugt i de fleste computere. Fordi det reducerer antallet af instruktioner permanent lagret i mikroprocessoren, strømliner og accelererer RISC-arkitekturen dataprocesseringen. En følge af den funktion er, at applikationssoftwaren kørt af workstationer bliver nødt til at inkludere flere instruktioner og mere kompleksitet end CISC-arkitekturapplikationer.

Workstationsmikroprocessorer tilbyder typisk 32-bit adressering (indikerer dataprocesseringsfarten) sammenlignet med de eksponentielt langsommere 16-bit systemer fundet i de fleste PC’er. Visse avancerede workstationer benytter sig af 64-bits processorer, som besidder fire milliarder mere dataadresseringskapacitet end 32-bit maskiner.


Hvad bruges workstationer til?

Deres rå processeringskraft gør high-end workstationer kompatible med høj resolution eller tredimensionelle grafiske interfaces, sofistikeret multitast software og giver dem avancerede evner inden for kommunikationen med andre computere. Workstationer bruges typisk til at udføre beregningsmæssigt tungt videnskabs- eller ingeniørarbejde. Der er også blevet fundet anvendelse inden for komplekse finansielle og forretningsmæssige opgaver. Derudover tjener high-end workstationer ofte et netværk af tilkoblede ”klient” PC’er, der bruger residente redskaber og applikationer til at tilgå og manipulere data gemt på workstationen.


Hvordan adskiller en workstation sig fra en almindelig PC?

Den primære distinktion mellem PC’er og workstations har traditionelt været sidstnævntes avancerede grafik og dataprocesseringsevner. Dog har inklusionen af avancerede grafiske interfaces, kraftfulde mikroprocessorer og integrationen af RISC-teknologi i high-end PC’er gjort dem vanskelige at skelne fra low-end workstationer. På lignende vis efterligner high-end 64-bit workstationer nøje visse mellemrangscomputersystemers processeringskraft. Det har også betydet, at prisforskellen er blevet mindsket markant.


Bør jeg købe en workstation eller en PC?

Her må du stille dig selv spørgsmålet om, hvad det vil koste dig downtime-mæssigt at håndtere problemer, der opstår som følge af en lavt præsterende computer. Afhængig af hvad det timevist koster at drive din virksomhed, kan det i visse tilfælde ende op med at koste lige så meget som en workstation ville have gjort.

Vil du også have styr på din data?