Gå direkte til indhold
 

5 nytårsforsætter for din SMV’s digitale sikkerhed

Læsetid i minutter: 2

Af Martin Kofoed, Partner & Chief Cyber Security Officer, Cyber Security Division, itm8 

For særligt små og mellemstore virksomheder (SMV’er) kan håndteringen af trusler relateret til cybersikkerhed ofte virke som en uoverskuelig opgave. Manglende ressourcer, tid eller teknisk ekspertise betyder, at mange virksomheder forsømmer kritiske sikkerhedsopgaver – og det udnytter de cyberkriminelle.  

Truslen om cyberangreb er fortsat på et meget højt niveau. Derfor bør der ikke være undskyldninger for manglende ansvar og handling. I denne artikel får du fem nytårsforsætter, der kan hjælpe med at styrke din digitale sikkerhed i 2025. 

martin-kofoed-blue-screen

5 tiltag til at styrke din digitale sikkerhed i 2025

1: Ryd op i jeres digitale systemer

Vi oplever ofte virksomheder, som har gamle systemer og applikationer, der ikke længere er i brug, men som stadig er tilgængelige for angribere. Uanset om det er udløbne licenser eller forældede enheder, skaber disse “digitale spøgelser” unødvendige risici. 

Handling: Gennemgå jeres IT-infrastruktur og identificer systemer, applikationer og hardware, der ikke længere understøttes eller er nødvendige. Fjern eller opgrader alt, der er forældet for at reducere angrebsfladen. 

Tip: Overvej at gennemføre en sikkerhedstest for at få et klart overblik over eksisterende sårbarheder. 

2: Indfør Zero Trust-sikkerhed som standard

I mange virksomheder stoler man ofte på “ intern tillid”. Men det kan være farligt. Zero Trust-tilgangen forudsætter, at alle brugere og enheder løbende verificeres – uanset om de befinder sig på virksomhedens netværk eller eksternt.

Handling: Start med at implementere multifaktorgodkendelse (MFA) for alle systemer og tjenester. Opdel netværket, så følsomme data kun er tilgængelige for dem, der absolut har brug for det.

Tip: Mange cloud-tjenester tilbyder allerede indbyggede Zero Trust-funktioner – udnyt dem!  

3: Styrk medarbejdernes sikkerhedsbevidsthed

Særligt SMV’er er udsatte for phishing og andre sociale angreb, da medarbejdere ofte ikke har samme sikkerhedstræning som i større virksomheder. Det ved de cyberkriminelle. Derfor målretter de ofte angreb mod SMV’er, hvor hullerne både er større og fejlene kan være kostbare.

Handling: Gør sikkerhedstræning til en fast del af jeres arbejdsrutine. Medarbejdere skal vide, hvordan de genkender phishing-mails, bruger stærke adgangskoder og håndterer følsomme data.

Tip: Brug realistiske phishing-simulationer for at teste og forbedre medarbejdernes evner til at opdage forsøg på målrettet manipulation – også kendt som ”social engineering”. 

4: Gennemfør regelmæssige sikkerhedsopdateringer og patches

Mange SMV’er udskyder systemopdateringer for at spare tid eller undgå driftstop, men det er en farlig praksis. De fleste angreb sker gennem sårbarheder i software, der allerede har tilgængelige opdateringer.

Handling: Etabler en fast rutine for opdateringer. Prioritér kritiske patches og sørg for, at alt fra operativsystemer til IoT-enheder altid er opdaterede.

Tip: Hvis jeres team ikke har tid eller kompetencer til at håndtere dette, kan en IT-samarbejdspartner automatisere opdateringsprocesserne. 

5: Udarbejd en Incident Response-plan

For mange virksomheder – særligt SMV’er – kan et cyberangreb være katastrofalt, hvis der ikke er en plan for, hvordan man håndterer det. En gennemarbejdet Incident Response-plan kan være forskellen på hurtigt at genoptage driften eller lukke butikken.

Handling: Udarbejd en plan, der beskriver, hvordan virksomheden reagerer på forskellige typer cyberhændelser – herunder ransomware angreb eller databrud. Test planen regelmæssigt og opdater den løbende.

Tip: Involver jeres IT-samarbejdspartner i at udvikle og teste planen – de kan bidrage med værdifuld ekspertise. 

Hvorfor det vigtigt? 

Hos itm8 oplever vi, at SMV’er er særligt udsatte for cyberangreb, fordi de ofte mangler de ressourcer og systemer, som større virksomheder råder over. Men med enkle og målrettede tiltag kan også mindre virksomheder beskytte sig mod trusler og reducere risikoen for store økonomiske tab.

2025 er året, hvor din virksomhed bør tage cybersikkerhed alvorligt. Disse fem nytårsforsætter kan gøre en markant forskel og skabe en stærkere digital infrastruktur.

Husk, at cybersikkerhed ikke kun er en udgift – det er en investering i virksomhedens fremtid og robusthed. 

 

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang?

Kontakt os, så finder vi den bedste løsning til din virksomhed i dag. Sammen.