IT-infrastruktur. Grundlaget for effektivt arbejde
Har du ikke styr på din IT-infrastruktur, kan det betyde unødigt besværlige arbejdsgange og dårlig IT-sikkerhed. Men får du optimeret og sat (god) struktur på den, kan det omvendt betyde øget IT-sikkerhed og mere effektive arbejdsgange.
Hvad er IT-infrastruktur?
I dag har alle virksomheder en eller anden form for IT-infrastruktur. Det er bare ikke alle, der er bevidste om den. Men i bund og grund kan det koges ned til din virksomheds computere, telefoner, servere og anden hardware, den software der er installeret på dem og netværket mellem dem.
Hvordan (og hvor godt) det hele snakker sammen, er så det, der udgør din IT-infrastruktur. Og ligesom en dårlig infrastruktur på transportområdet kan betyde lange rejsetider, kan dårlig IT-infrastruktur også betyde langsomt eller ineffektivt arbejde. Det går bare lidt hurtigere og nemmere på en 4-sporet motorvej end en lille hullet grussti.
Den gode IT-infrastruktur
Men hvordan får du så en god IT-infrastruktur, der kan køre med 130 km/t i timen i stedet for kun 30? Ja, det er der sådan set ikke noget endegyldigt svar på. For ikke to IT-setup er ens. For selvom hardware og software måske er den samme, betyder brugernes adfærd mindst lige så meget for, hvordan IT-infrastrukturen bør bygges op.
Det svære ligger i at sammensætte de rigtige computere, servere, telefoner og andre enheder i et stabilt og hurtigt netværk. Men det er ikke alt. En god IT-infrastruktur er også sikker og passer på din virksomheds data.
Vi har hjulpet mange virksomheder med at gennemgå deres IT-infrastruktur og optimere den. Vi kalder det en 360 graders analyse, og i den kommer vi omkring hele dit IT-setup - og ikke mindst, hvordan du kan optimere det.
3 gode råd til en sikker IT-infrastruktur
I dag er det ikke længere et spørgsmål, om din virksomhed bliver ramt af et cyberangreb, men hvornår, hvor ofte og hvor hårdt. Derfor bør du altid tænke sikkerheden med ind i din IT-infrastruktur fra begyndelsen.
Det kan dog være lidt af en opgave, fordi mere og mere bliver digitaliseret og flere og flere processer bliver automatiseret. Det betyder også, at en IT-infrastruktur let kan blive meget omfangsrig og kompleks - og dermed også sværere at holde sikker.
Men ifølge IT-branchen er der tre ting, du kan gøre for at sikre din virksomheds IT-infrastruktur:
Lav beredskabsplaner og hav styr på dem.
Når uheldet rammer er det afgørende, at du ved, hvad du skal gøre. Har du styr på processerne, kan du hurtigere inddæmme faren og begrænse skaden. Men at lave en beredskabsplan er ikke noget, man laver og derefter lægger i skuffen. Den skal opdateres og testes jævnligt, gerne 1-2 gange om året.
Invester i nogle gode detection- og response-systemer.
En simpel antivirus og firewall er sjældent nok – slet ikke, hvis du nøjes med gratis-versionen. Pengene til gode detective- og response-systemer er givet godt ud, fordi de kan opdage angreb lynhurtigt og automatisk begrænse omfanget af dem. Det du investerer her, vil du ofte kunne spare i den oprydning, du ellers skulle ud i efter et angreb.
Sørg for at have ekstern ekspertise du kan trække på.
Har du en stor og dedikeret IT-afdeling, der holder vagt 24/7, så kan du nok godt selv løse problemerne. Men har du bare en enkelt eller to IT-medarbejdere, kan det være en god idé at alliere sig med eksterne folk. Lav en fast aftale, så de kender din virksomhed og dine systemer og er klar til hurtigt at træde til – ller vikariere, når den IT-ansvarlige nyder sin nattesøvn eller velfortjente ferie.