Få vejledning i bogføringsloven ud fra dine ønsker
Bogføringsloven med Microsoft C5
Vil du gerne vide præcis, hvordan din Microsoft C5 påvirkes af bogføringsloven? Lad en af vores dygtige IT-konsulenter tage et kig på dit ERP-system. Så kan vi i fælleskab finde din fremtidige løsning, der overholder bogføringsloven.
Hvordan påvirker bogføringsloven Microsoft C5?
Lad os starte med det helt basale: Hvordan påvirker bogføringsloven Microsoft C5?
Digitalisering af bilag: Ifølge den nye lov skal dit digitale bogføringssystem understøtte digitalisering af bilag. Dette indebærer, at du skal kunne håndtere elektroniske fakturaer og opbevare dem digitalt.
Opbevaring af bilag: Dit system skal kunne opbevare bilag i mindst 5 år. Dette er afgørende for at overholde lovens krav.
Elektronisk bankafstemning: For at være compliant skal dit bogføringssystem understøtte elektronisk bankafstemning. Dette gør det lettere at holde styr på transaktioner og sikre nøjagtighed.
Obligatorisk e-fakturering: Loven kræver, at du kan sende og modtage elektroniske fakturaer som datafiler (OIOUBL og PEPPOL). Dette er en central del af den digitale bogføring.
Beskrivelse af bogføringsprocedurer: Dit system skal kunne indeholde relevante felter til virksomhedens oplysning af forskellige forhold ved bogføring af hver enkelt transaktion, såsom transaktionsdato, beløb, bilagsnummer og transaktionstekst.
Data til offentlige myndigheder: Det er vigtigt, at dit system kan generere de nødvendige data til offentlige myndigheder såsom Skat og Erhvervsstyrelsen.
Krav til IT- og datasikkerhed: Din løsning skal også opfylde kravene til IT- og datasikkerhed. Dette er afgørende for at beskytte dine data og overholde lovgivningen.
Næste deadline: 1. juli 2024
Virksomheder med pligt til at indsende årsrapport, og som bruger et standard bogføringssystem, skal bogføre digitalt.
Få en IT-konsulent til at hjælpe dig med at træffe det svære valg
Er det en fordel for din virksomhed at skifte til et nyere system fra Erhvervsstyrelsens liste over godkendte bogføringssystemer? Eller bør du blive på Microsoft C5 og i stedet sørge for, at dit system overholder bogføringsloven?
Det er et svært valg. Men det kan gøre valget lidt nemmere, hvis du har en dygtig IT-konsulent på din side. Hos itm8 hjælper vi dig hellere end gerne med at vurdere fordele og ulemper.
Det rigtige valg afhænger af din virksomhed. Derfor kan og vil vi ikke give dig svaret her. Til gengæld kan vi give dig et velovervejet svar for din virksomhed, når vi kender din virksomhed og dine krav til et bogføringssystem lidt bedre.
Vores anbefaling er, at du booker en tid med en af vores dygtige IT-konsulenter, så I sammen kan lægge en handlingsplan, der passer til dig.
To muligheder. Et valg.
Det er ikke bare hvilket som helst valg, du skal træffe. Det er et valg om fremtiden. Derfor anbefaler vi, at du sparrer med en af vores dygtige IT-konsulenter. På den måde kan I i fællesskab veje fordele og ulemper ved mulighederne.
Helt kort har du to muligheder, som du skal vælge imellem:
#1 Skift til et nyere ERP-system
Hvis du vælger at skifte til et nyere ERP-system, kan vores IT-konsulenter hjælpe dig med processen. Vi har stor erfaring i at hjælpe vores kunder videre fra Microsoft C5.
#2 Gør Microsoft C5 compliant
Hvis du gerne vil beholde dit nuværende bogføringssystem, kan vores IT-konsulenter hjælpe dig med at overholde paragrafferne i bogføringsloven.
Tal med en IT-konsulent
Er din virksomhed kommet frem til, at I gerne vil over på et nyere ERP-system, som er godkendt af Erhvervsstyrelsen?
Så skal vi først og fremmest se på, hvad I gerne vil have ud af det nye system. Når en af vores IT-konsulenter har kortlagt, hvad I har af krav til løsningen, kan vi begynde at anbefale den helt rigtige løsning.
- Er du en mindre virksomhed? Så kan vores IT-konsulent hurtigt komme med anbefalinger ud fra din virksomheds nuværende situation.
- Er du en mellemstor virksomhed? Så kan der være behov for en foranalyse.
Foranalyse eller ej?
Hvis der er tale om en større integration af et nyt ERP-system, er det vigtigt at vi lærer hinandens virksomheder at kende.
Ved at forventningsafstemme er der størst chance for at begge parter bliver tilfredse med forløbet og resultatet. Derfor anbefaler vi en foranalyse, når det giver mening for begge parter.
Vores anbefaling af nyere ERP-systemer
Efter foranalysen vil vi se nærmere på, hvilket nyere ERP-system der bedst opfylder dine krav.
Hos itm8 leverer vi Microsoft 365 Dynamics Business Central og Uniconta. Begge ERP-systemer excellerer indenfor deres målgruppe.
Vil du beholde Microsoft C5?
Er det på nuværende tidspunkt bedst for din virksomhed at blive på Microsoft C5? Så kan vi hjælpe med at gøre dit regnskabssystem compliant med bogføringsloven.
Vi kan hjælpe din virksomhed med:
- Modtagelse af e-fakturaer (§ 5.1-2)
- Afsendelse af e-fakturaer (§ 5.1-2)
- Lovpligtig data backup samt backup af lovpligtige PDF-bilag (§ 4.1)
- SAF/T datadeling (§ 5.3)
- Bankafstemning (§ 5.4)
- Afstemningsdifference (§ 5.5)
- Generering af bogføringsprocedure (§ 6)
- Dokumentation til brug for revisor eller ved myndighedernes kontrolbesøg
- Løbende vedligehold af moduler og dokumentation
- Integration
- Digitalt godkendelsesflow
Er du klar til at tale med en af vores konsulenter?
Ofte stillede spørgsmål og svar om bogføringsloven
Tryk på spørgsmålet, for at få svaret.
-
Hvad indebærer digital bogføring?
Hvis din virksomhed er omfattet af bogføringsloven, skal du overholde følgende punkter indenfor digital bogføring:
- Du skal registrere din virksomhedes transaktioner i et digitalt bogføringssystem.
- Du skal opbevare registreringer og bilag, der dokumenterer registreringerne i et digitalt bogføringssystem eller som minimum opbevare en fuldstændig sikkerhedskopi heraf på en server hos en udbyder eller tredjepart.
-
Er automatisering et krav?
Ja, dit bogføringssystem skal kunne understøtte automatisering af administrative processer.
-
Hvilke sanktioner eller straffe kan blive pålagt overtrædelse af bogføringsloven?
Sanktioner eller straffe for overtrædelse af bogføringsloven kan omfatte bøder, strafferetlige sanktioner, tab af skattefradrag og endda retsforfølgelse af virksomhedens ledelse – afhængigt af alvoren af overtrædelserne.
-
Hvad er de næste vigtige datoer for bogføringsloven?
Januar 2023: Nærmere regler om krav til digitale bogføringssystemer træder i kraft.
Juli 2023: Eksisterende digitale bogføringssystemer skal opfylde de nye krav og være anmeldt til Erhvervsstyrelsen.
Januar 2024: Virksomheder med pligt til at indberette årsrapport til Erhvervsstyrelsen skal bogføre via et godkendt digitalt bogføringssystem. Se listen her.
Juli 2024: Regnskabspligtige virksomheder der anvender et ikke-registreret bogføringssystem, skal sikre, at deres bogføringssystem opfylder kravene til digitale bogføringssystemer.
Januar 2026: Øvrige virksomheder og foreninger med en årlig nettoomsætning på over 300.000 kroner to år i træk skal bogføre via et digitalt bogføringssystem.
Juli 2026: Ikke-regnskabspligtige virksomheder med en nettoomsætning over 300.000 kr., der anvender et ikke-registreret bogføringssystem, skal sikre, at deres bogføringssystem opfylder kravene til digitale bogføringssystemer.
-
Er C5 godkendt til den nye bogføringslov?
Det korte svar er nej. Vil du fremadrettet fortsætte med at bruge Microsoft C5, skal du overholde bogføringsloven med addons.
Book en gennemgang af din C5 hos en af vores konsulenter. Så kan vi sammen få din C5 til at overholde reglerne.
-
Er NAV godkendt til den nye bogføringslov?
Det korte svar er nej. Vil du fremadrettet fortsætte med at bruge NAV / Navision, skal du overholde bogføringsloven med addons.
Book en gennemgang af din NAV hos en af vores konsulenter. Så kan vi sammen få din NAV til at overholde reglerne.