Gå direkte til indhold
 

Phishing

Phishing er et forsøg på at opnå følsomme oplysninger som brugernavn, kodeord, kreditkortdetaljer og andet ved at begive sig ud for at være en legitim institution.

VM-31766-Banner-02

Hvad er phishing?

Phishing er nærmere bestemt IT-kriminalitet, hvori en bruger kontaktes typisk via e-mail, telefonopkald, SMS eller tekstbeskeder på sociale medier af nogen, der forsøger at fremstå som en legitim institution. Det gøres for at lokke individer til at udlevere personfølsomme oplysninger som CPR-numre, bankoplysninger, kreditkortdetaljer og kodeord. Informationen bruges dernæst for at få adgang til vigtige konti, hvilket kan resultere i identitetstyveri, finansielt tab eller lignende.

Bemærk at phishing ikke er begrænset til de eksempler nævnt her. Phishere kan også bruge falske hjemmesider, der minder om den legitime til forveksling.


Hvad skal man være opmærksom på?

Der er en række temaer/elementer, som ofte går igen i phishingtilfælde. De mest almindelige af disse er:

For godt til at være sandt: Lukrative tilbud og iøjnefaldende udtalelser bruges til at tiltrække folks opmærksomhed. Mange påstår for eksempel, at du har vundet en iPhone, lotteriet, en bil eller andre overdådige præmier. Åben ALDRIG disse e-mails. Husk på at hvis det er for godt til at være sandt, er det det sikkert også.


Det haster: Phishere elsker også at fortælle dig, at du skal handle hurtigt, fordi ellers udløber et eller andet fantastisk tilbud. Nogle gange blot inden for nogle få minutter. Det er bedst blot at ignorere dem. De kan også finde på at sige, at din konto vil blive suspenderet, hvis ikke du opdaterer dine personlige detaljer med det samme. De fleste pålidelige organisationer vil give dig god tid og spørger aldrig om at opdatere personlige detaljer over internettet. Er du i tvivl er det bedst at besøge hjemmesiden direkte snarere end gennem linket i e-mailen.


Hyperlink: Links er ikke altid, som de ser ud. Holder du cursoren over linket, vil du se, hvor linket i virkeligheden fører hen. De kunne gå til en fuldstændigt anden hjemmeside eller være navnet på en populær hjemmeside, men med en stavefejl. Hold øje med bogstavet ”m”, da det kan efterlignes med ”rn”, altså ”r” og ”n”.


Vedhæftede filer: Findes en vedhæftet fil, du ikke havde forventet eller på anden måde ikke giver mening, undlad at åbne den. De indeholder ofte malware.


Usædvanlig afsender: Uanset om det er nogen, du ikke kender, eller nogen du kender, som handler atypisk. Er det på nogen måde mistænkeligt undlad at åbne den.

Vil du også have styr på din data?